Om deze redenen zou elke organisatie data centraal moeten zetten
Geplaatst op 19 november 2024 door BIM-ConnectedHoeveel applicaties of systemen gebruikt jouw organisatie? Bij de meeste organisaties zijn dit er heel wat. Want heb je een probleem, dan bouw of koop je een applicatie om dit op te lossen. In de huidige digitale transitie in de bouw-, infra- en energiesector moeten we echter oppassen dat we niet blijven voortborduren op een veelheid aan systemen. De problemen waar organisaties tegenaan lopen zijn vaak namelijk geen IT-problemen, maar businessproblemen. En de winst wordt niet behaald met applicaties, maar met data. Data centraal zetten is het geschikt maken van data om deze nuttig te kunnen gebruiken, voor welke doeleinden dan ook. En dat wil je als organisatie!
Een slechte samenwerking tussen applicaties
Terug naar de veelheid aan applicaties. Deze applicaties worden aangeschaft om een probleem op te lossen, maar organisaties beseffen niet dat hiermee vaak juist een nieuw probleem ontstaat: veel systemen en applicaties kunnen niet met elkaar communiceren. Hierdoor kunnen ze moeilijk samenwerken en is de data die aan de ene applicatie wordt toegevoegd niet toegankelijk voor de andere applicatie.
API’s – oftewel Application Programming Interfaces – maken communicatie tussen verschillende applicaties of systemen mogelijk. Maar, ook hiermee zijn we er nog niet. API’s bouwen is maatwerk (veelal door externe partijen). API’s vereisen bovendien regelmatig onderhoud. Veel organisaties hebben nu grote integratieteams die zoveel koppelingen bouwen dat niemand het overzicht meer heeft. Dit wordt een enorm hoofdpijndossier op het moment dat men een systeem wil vervangen – iets wat de overheid vanwege de Aanbestedingswet regelmatig moet doen. Systeemintegratie is dus een dure korte termijnoplossing die enkel het symptoom bestrijdt van niet data centrisch werken. Daarnaast zit er veel ongestructureerde data verscholen in de huidige applicaties: data zonder een vooraf gedefinieerd datamodel. Deze data omvat doorgaans veel tekst. Wanneer je hier AI op loslaat, worden er conclusies getrokken op basis van data die voor applicaties niet te begrijpen is. Conclusies waar je dus eigenlijk niets aan hebt.
Wat werkt wél?
Data centrisch werken, oftewel het centraal stellen van data, is de oplossing voor dit probleem en the way to go in de digitale transitie in onze sector. Wanneer je jouw data centraal zet, maak je gebruik van één datamodel. De data vormt het fundament en wordt onafhankelijk van applicaties beheerd. Deze data kan vervolgens niet door één, maar door elke applicatie worden gebruikt. Hiermee voorkom je dubbele en/of onjuiste data en kun je veel efficiënter werken.
Hoe kun je hiermee aan de slag gaan?
Diverse organisaties zijn al bezig om hun data over gebouwde assets centraal te stellen. Hierbij wordt vaak gewerkt met een Object Type Library (OTL): een informatiemodel wat de behoefte beschrijft van een organisatie over die assets. Bij het gebruik hiervan is het belangrijk om de OTL applicatieonafhankelijk op te zetten, op basis van open data standaarden. Zo ga je daadwerkelijk datagecentreerd werken en kunnen meerdere applicaties de OTL gebruiken voor verschillende doeleinden. Dit maakt dat er binnen én tussen organisaties dezelfde taal wordt gesproken. Niet alleen door de mens, maar dus ook door de applicaties.
Ook steeds meer organisaties gaan aan de slag met low-code platforms. De voordelen hiervan zijn dat je relatief snel en effectief software kunt configureren en aanpassen op basis van processen en werkwijzen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Excelsheets, werken deze platforms op basis van dezelfde data. Dit is belangrijk omdat data, in tegenstelling tot veel applicaties, van blijvende waarde is. Hierdoor is het logisch om deze twee los te koppelen. Door het gebruik van low-code platforms verbetert de productiviteit van technische teams binnen organisaties.
De conclusie?
Data is het nieuwe goud. Werknemers komen en gaan, applicaties komen en gaan, processen veranderen constant, maar data is altijd daar. Hierin zit de waarde van jouw organisatie. Wanneer jouw organisatie écht stappen wil zetten op het gebied van digitalisering, is het dan ook zaak om data centraal te zetten. En dus: om data geschikt te maken, zodat deze nuttig gebruikt kan worden door de juiste applicaties.
Wil jij meer informatie over hoe je (meer) waarde kunt halen uit je data? Ben je benieuwd welke eerste stappen je als organisatie kunt zetten of hoe je Wistor als low-code platform in kunt zetten? Wij helpen je graag op weg! Neem contact met ons op.